Allah’ın varlığı nasıl kanıtlanır?
Rabbimiz doğaüstü bir varlık olduğundan, özü duyularla algılanamaz. Bu nedenle Tanrı’nın varlığı gözle görülür veya elle tutulur şekilde kanıtlanamaz. Bu konuda sunulan kanıtlar sadece insanları uyarmak ve düşündürmek içindir.
Allah neye benzer nasıldır?
Allah Teala açıkça şöyle buyuruyor: “O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, her şeyi işitendir, her şeyi görendir.” (Şura Suresi, ayet 11). Tanrı, en azından hayal edebileceğimiz herhangi bir biçimde kapsanamaz; çünkü bu, O’nun o biçimin sınırları içinde olması anlamına gelir. Nihai varlık olarak, hiçbir şekilde kapsanamaz ve kapsanmamalıdır.1 Nisan 2022Allah Teala açıkça şöyle buyuruyor: “O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, her şeyi işitendir, her şeyi görendir.” (Şura Suresi, ayet 11). Tanrı, en azından hayal edebileceğimiz herhangi bir biçimde kapsanamaz; çünkü bu, O’nun o biçimin sınırları içinde olması anlamına gelir. Nihai varlık olarak, hiçbir şekilde kapsanamaz ve kapsanmamalıdır.
Kuranda Allah kendini nasıl tanıtır?
🔹 Bakara Suresi’nin 255. ayeti olan Ayetü’l-Kürsi, tevhid ilkesini ve Yüce Allah’ı tanıtan en kapsamlı ayetlerden biridir. ◼ “Allah, kendisinden başka ilah yoktur; O diridir, her şeyin varlığı O’na bağlıdır ve O’na dayanır. O, ne uyuklar ne de uyuklar. Göklerde ve yerde olan her şey O’nundur.”
Allah’ın yüzü nasıl?
Allah’ın eli, yüzü, parmakları, vahyi ve istivası insanlarınkine benzemez. Zira ayette: “Allahu te’ala’nın eşi benzeri yoktur.” buyurulmaktadır. Hazreti İmam Gazali bu konuda İlcâmü’l-A’vâm adlı eserini yazmış; Türkçe’ye tercüme edilmiştir.
Allah’ın varlığının ispatı nedir?
Tanrı’nın varlığını kanıtlama yöntemlerinin, kozmoloji, lütuf ve dinî deneyim gibi, kaynağı kozmos ve doğadır. Çünkü doğa, yaratıcı ve düzenleyici doğasıyla Tanrı hakkında bilgi ve fikirler sağlayan en temel vahiy alanıdır.
Allah nasıl bir varlıktır?
Tanrı, varlığı zorunlu olan, yani kendi kendisinden olan, var olmak için hiçbir şeye ihtiyaç duymayan ve bu nedenle var olmaması düşünülemeyen bir varlıktır. Bu nedenle Yüce Allah, “varlığı zorunlu olan” anlamında “zorunlu”dur.
Allah beni ne için yarattı?
– Bir hadiste Allah şöyle buyuruyor: “Ben gizli bir hazineydim. Bilinmek, bilinmek istedim, bu yüzden varlıkları yarattım ki beni tanısınlar ve gizli güzelliğimi ve mükemmelliğimi fark etsinler.” Dolayısıyla yaratılışın gerçek amacı Tanrı’nın bizi tanıtması ve Kendisi hakkında bilgi vermesidir.
Allah’ı niye göremiyoruz?
Allah, kanununa göre dünyayı bir imtihan şeklinde yaratmış ve bu kanunun ön koşulu olarak kendi özünü görünmez kılmıştır. Fakat bu görünmezlik bu dünyaya özgüdür; bu kanun Ahirette ortadan kalkacaktır. Başka bir deyişle, cennetteki herkes sonsuza dek Tanrı’yı görme nimetine sahip olacaktır.
Allah ilk neyi yarattı?
Hadis: “Allah’ın ilk yarattığı şey kalemdir. (Cenab-ı Hak kalemi yarattığında) ona: Yaz diye emretti. (Kalem) dedi ki: ‘Rabbim, ne yazayım?’ (Yüce Allah da buyurdu ki:) Kıyamete kadar olacak her şeyin kaderini yaz! dedi.
Allah Kur’an’da neden biz diye hitap ediyor?
Bir tane daha paylaşayım. Bazı alimlere göre, “Biz” zamiri Allah’ın görkemli niteliklerine dikkat çekmek için kullanılır ve “Ben” zamiri de güzel niteliklerine dikkat çekmek için kullanılır. Başka bir deyişle, “Biz” zamiri ile Allah büyüklüğünü, azametini, yüceliğini ve ihtişamını vurgular.
Kurana göre insan nasıl konuşmalı?
Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamber’e sözlü olarak vahyedilmiştir. Kuran, sözlü iletişim dilinin güzel, nazik ve sade bir üsluba dayanmasını ister. Kaba, çirkin ve sert kelimeler kullanılarak yapılan iletişim başarılı olamaz ve mesajın etkili bir şekilde iletilmesi mümkün olmaz.
Kuranın ana konuları nelerdir?
Tevhid konusu, delilleri, Allah’ın isim ve sıfatları, iman esasları, mezhepler, Allah-insan, Allah-âlem ilişkileri “Kur’an’ın ana konuları”nı oluşturmaktadır.
Allah nasıl bir kişidir?
Bunlar; hayat sahibi olmak, bilgi sahibi olmak, işitmek (Semi), görmek (basar), istemek, bir şeyi dilemek (İrada), güç sahibi olmak (kudret), söz söylemek (Kelam) olarak sıralanabilir. Yaratılış (Genesis) da somut niteliklerden biri olarak kabul edilir.
Allah’ın özellikleri nelerdir?
Allah’ın sıfatları iki kısımdır: Aslî ve sübutî. Aslî sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefetün’lil-havadis, kıyam bi-Nefsihi. Subutî sıfatlar: hayat, ilim, semi’, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış.
Allah’tan öncesi var mı?
Birincisi, Tanrı’nın varlığı Kendisinden gelir, başka hiçbir varlığa bağlı değildir. Ya da varlığınızın öncesi ve sonrası yoktur. Varlığı ebedidir, başlangıçtan ve sondan bağımsızdır ve kutsaldır. İkincisi, “olmak” terimi, varoluş ve yokluk arasında olan bir şeyin varoluş dünyasına ebedi iradeyle gelmesi anlamına gelir.
Allah’ın nasıl bir varlık olduğunu kavrayabilir miyiz?
Sevgili kardeşimiz; Akıl, Allah’ın zatının varlığını bilir, fakat zatını bilemez. Henüz kendi zatını ve ruhunun hakikatini bilmeyen bir kimse için böyle bir yol ancak şirke yol açabilir. Zira Allah’ın zatı hakkında ne düşünürse düşünsün, bunların hepsi kendi düşüncelerinin ürünüdür.
Allah’ın bir olduğunun delili nedir?
Tevhidin delili, şiirin (dünyadaki düzenin) delili, peygamberlerin birliğinin delili, eşitlerin olmadığının delili, Allah’ın muhtaç olmadığının delili ve sınırsız ve sınırsız olduğunun delili gibi. Bizi Allah’ın birliğine götürecek en kısa yol, O’nun “saf” varlığıdır.
Allah’ın olduğunu nasıl anlarız?
İslam alimlerine göre Allah’ın varlığına dair delil göstermeye gerek yoktur. Allah’a inanmak bir insan için olmazsa olmazdır. İslam’a göre Allah birdir ve Allah birdir. Hiçbir şekilde ona eşit olan yoktur.
İnsan Allah’a nasıl tanıyabilir?
✓ Allahu Teala bizim bildiğimiz hiçbir varlığa benzemediği için, insanlar onun bildirdiği isim ve özelliklere bakarak nasıl bir varlık olduğunu tespit edemezler. ✓ Kur’an-ı Kerim’de Allah, İhlas Suresi’nde kısa ve öz bir şekilde tanıtılmıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ayak Bilek Kemiği Hangi Eklem Çeşididir